dinsdag 19 december 2017

Winter





‘Heb je al eens een winter in Normandië doorgebracht? De winters zijn vaak het moeilijkst, hoor ik,’ zegt Patricia. Zelf woont ze in de Drôme, ik weet eigenlijk niet wat voor weer het daar is, nu in december.  Maar wel weet ik heel goed hoe het hier is, in de winter. Aangezien ons huis tot en met dit jaar als vakantiehuis werd verhuurd, waren wij er zelden in de hoogtijdagen van de zomer. We kwamen in november en maart. En soms in december en vorig jaar ook in februari. Dat was afzien. De wind gierde om het huis, een koude, bevroren regen geselde de akkers en weilanden. Maar verder was het niet zoveel anders. De streek is niet erg toeristisch, hetgeen betekent dat dorpen en stadjes bewoond worden door gewone mensen die gewoon doorleven, of het nu zomer of winter is. Geen dichtgespijkerde restaurants, geen gesloten galerieën, geen halflege markten. Het leven stopt niet in september en dat is een groot verschil met de echte toeristengebieden, waar de plus beaux villages in de winter door sterfhuizen bewoond lijken.

Ook nu, in december, hebben we barre dagen gehad. Dagen die ons merkwaardig genoeg de andere kant van dat akelige weer hebben laten zien: dat ons honderddertienjaar oude huis op de heuvel de wind, regen en hagel trotseert en ons een warm, veilig onderkomen biedt. En dat de ochtenden waarop de dauw wit bevroren over het land ligt als de zon schitterend opkomt boven het dal van de Guiel van een ongerepte schoonheid is. Koud, warm, stil en vol leven tegelijkertijd. Dus ja, we hebben winters doorgebracht in Normandië, het huis ligt vol met de klei die onze honden verliezen na een zware jacht op muizen en mollen, we moeten dagelijks twee keer een kruiwagen hout halen om de chaudière en de open haard aan de praat te houden, maar het hoort er net zo goed bij als de warme zomeravonden die ook nu weer in het verschiet liggen. Onze eerste maand van het proefjaar is bewust februari, naar mijn mening de meest akelige maand van het jaar. Nu eerst terug naar Nederland voor kerst, kids,  kwis, oud&nieuw en tal van andere zaken. Ook weer mooi om naar uit te kijken!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een jaar op proef

Een jaar in Normandië -slot-

Weer terug in La Noblet na bijna zes weken Nederland voelt als thuiskomen. Net zoals het voelt als we in Nederland in ons Bak...